Raguži 1610.

Zašto Web stranice?

Od svog postanka pa do naših dana čovjek je u svom hodu (civilizacijskom razvoju) koristio, razvijao i usavršavao razne vrste međusobne komunikacije.

Komunikacija je počela gestom (pokretom tijela), glasom, govorom, jezikom, zatim pisanim simbolima, pismom, crtežom i slikom.

Od početka svog nastanka ljudi su razvijali i otkrivali načine zapisivanja poruka na stijenama u pećinama gdje su živjeli. Tek prije stotinjak godina čovjek je uspio otkriti i razviti tehniku zapisa (snimanja) glasa, govora, glazbe i slike.

Tijekom dugog vremena od simbola, crteža i znakova razvili su pismo. Zapise su ostavljali na kamenim pločama, glinenim pločicama, koži i papirusu. Gutenbergovim izumom prije 5-6 stoljeća razvijena je tehnika tiskanja knjiga, časopisa, novina.

Sva ta dostignuća do prije 30-50 godina, a naročito posljednjih 20 godina predstavljala su veliki napredak u razvoju civilizacije i komunikacije među ljudima na svim razinama i u svim odnosima.

Do sada su te vrste komunikacije razvijane kroz niz različitih vremenskih trajanja dostigavši neslućene dosege.

No, posljednjih 20-ak godina razvojem informatičke tehnologije (IT) sve dosadašnje komunikacije su postale neprikladne (spore i skupe).

Brzi razvoj informatičke tehnologije i to poglavito mreže kao i raznih oblika raspoloživih usluga omogućuje svojom pogodnošću (brzina, cijena, dostupnost) milijunima i stotinama milijuna korisnika širom svijeta da se uključe i služe tim blagodatima.

Ovih nekoliko rečenica uvoda napisane su tek kao podsjetnik čitatelju da su u tim minulim vremenima i tim okolnostima živjeli naši bliži i dalji preci i da nije bilo ovakvih blagodati za kontakte ni u širem zavičajnom prostoru, a pogotovo u prekomorskim udaljenostima koje su ih dijelile.

Pretpostavljamo da je velikom broju Raguža i srodnika znano da je 2005. godine u proljeće objavljena i predstavljena knjiga “Raguži – povijest i rodoslovlje” pisca Stojana Raguža Gunjinovića.

Knjiga je pobudila veliki interes među Ragužima i srodnicima te je pokrenuto niz akcija (npr. proslava 400 godina imena Raguž 2010. godine).

Pokrenuta je akcija otvaranja Web stranice pa ovim člankom otvaramo i objavljujemo za početak niz informacija o minulim aktivnostima kao i plan budućih aktivnosti.

Ove stranice otvaramo sa željom da se svi zainteresirani Raguži i srodnici dobre volje i želje susretnu da zajedno radimo na dobrobiti svakog srodnika osobno i roda ukupno, ma gdje bili.

Naravno, (podrazumijeva se) nikada i nikome na nevolju.

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.