Raguži 1610.

9. susret i druženje Raguža u Slavoniji

Kako je i planirano u subotu 11. svibnja 2019. godine, u organizaciji Udruge za promicanje kulturne i tradicijske baštine Raguži 1610. Hrvatske, održan je 9. susret i druženje Raguža, srodnika i prijatelja  u Slavoniji. Susret je počeo okupljanjem u Vrpolju pred galerijom Ivana Meštrovića oko 10,30 sati.

Slijedio je posjet galeriji gdje su se prisutni upoznali, uz stručno vodstvo, s umjetničkim djelom i radom velikog hrvatskog kipara čija su djela poznata širom svijeta, a u galeriji u Vrpolju nalazi se niz originala i replika ovog slavnog hrvatskog kipara. Zašto se ova galerija nalazi u Vrpolju? Naime, Ivan Meštrović se rodio u vagon-nastambama na području današnjeg željezničkog kolodvora Strizivojna-Vrpolje, gdje su boravili njegovi roditelji koji su radili na izgradnji željezničke pruge. Mali Ivan je tada kršten u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju, pa je na taj spomen kasnije sagrađena spomen galerija Ivana Meštrovića u Vrpolju.

Nakon obilaska galerije svi prisutni su se uputili u Donje Andrijevce gdje su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio župnik župe Sv. Andrije apostola Donji Andrijevci velečasni Josip Blumenšajn. U nadahnutoj propovijedi velečasni Josip je, na plastičan i slikovit način, uz priču o ocu i sedam sinova i snazi šiba povezanih u snop, sve prisutne upozorio da je zajedništvo snaga koja može nadvladati sve probleme s kojima se čovjek susreće. Također je naglasio da temelj čovjekova sretnog i zadovoljnog življenja na ovom svijetu leži u: Ljubavi prema Bogu – bogoljublje, Ljubavi prema bratu čovjeku počevši od svojih najbližih – rodoljublje, te Ljubavi prema domovini – domoljublje. Zahvalni smo velečasnom Josipu na zaista lijepim i poučnim riječima koje nam je uputio i kojima nas je blagoslovio.

Nakon misnog slavlja uputili smo se pravac „Vinskih dvora“ u Novom Topolju gdje smo na čistom zraku, okruženi vinogradima s prekrasnom panoramom na slavonsku i bosansku Posavinu uživali u prekrasnom danu uz Slavonske specijalitete, čašicu razgovora, rođačko druženje i „zanovjetanje“. Zahvalni smo dragom Bogu na daru ovoga dana i ovoga zajedništva. Svi nazočni su bili istinski zadovoljni i raspoloženi. Zahvaljujemo se gospodinu Draganu Mariću, vlasniku „Vinskog dvora“ koji nam je ovaj prekrasni prostor ustupio za naše druženje. Svakako se moramo posebno zahvaliti našem rođaku Dragutinu, koji je drage volje i s ljubavlju organizirao i ovaj nezaboravni susret, skupa s njegovim prijateljima (Štef, Đin, Bajica, Tipura, Musa), koji su mu bili velika i značajna logistika. Hvala im od srca.

U očekivanju novog susreta srdačan i bratski pozdrav!

Udruga za promicanje kulturne i tradicijske baštine Raguži 1610. Hrvatske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.