Raguži 1610.

MASLINA RAGUŽA u SVIBNJU Vodnjan – Park kažuna, 01.05.2021

„Doš’o Raguž da maslinu sadi,

uspomenu da imaju mladi“.

Ispjevale su naše neumorne Ragužuše u autobusu dok su s Ragužima, srodnicima i prijateljima putovale u Vodnjan u studenom 2013. godine s ciljem: „Zasadimo maslinu Raguža“.

I evo, mladi nam se javljaju.

Dominik Žigrović, sin naše Ragužuše iz Svetog Ivana Zeline, koji je ovih dana sa svojom djevojkom Martom u turističkom obilasku Istre posjetio i Maslinu Raguža, poslao nam je slike i video. Neizmjerno hvala Dominiku i Marti u ime svih Raguža, srodnika i prijatelja.

I ovdje se moramo sjetiti našeg Franka Raguža, viteza hrvatskog maslinarstva, koji nas je prerano napustio. Njegove riječi pri pripremi sadnje masline ostadoše zapisane za sva vremena: „Čovjek je sluga maslini i tu počinje naša priča, maslinu ćemo presaditi u svrhu pomlađivanja i tako zaštititi tradicionalnu sortu Rosinjola, a u spomen svim Ragužima. Možda će tamo neki Raguž za 200 godina našu Maslinu presaditi u svrhu pomlađivanja, kao dokaz opstojnosti Raguža na ovim prostorima, i tako u nedogled – uvijek će postojati Maslina Raguža. Nije niti čudo, jer i u njoj su geni kameni. To čudotvorno drvo kroz povijest je simbol mira, života, obilja, vječnosti, zdravlja i mudrosti, te posebice simbol Božje providnosti i brige za ljude“.

U nadi da ćemo što prije moći obnoviti naša okupljanja srdačno vas sve pozdravljamo.

Raguži, srodnici i prijatelji

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.