Raguži 1610.

RAGUŽEVE MAJICE PROŠETALE PARIZOM

U kolovozu ove godine sestra i ja imale smo čast sudjelovati na Svjetskom peradarskom kongresu u Parizu u organizaciji World’s Poultry Science Association (Svjetske peradarske znanstvene udruge). Uz stručni i znanstveni dio kongresa imale smo prilike posjetiti neke od znamenitosti Pariza. I naravno, prvi susret bio nam je sa Slavolukom pobjede koji je izgrađen u čast francuskim vojnicima i Napoleonovim pobjedama, i na kojem su upisana imena 558 generala francuskog carstva.

Iskreno oduševljenje bilo je kada smo na jednom stupu vidjeli da vrlo jasno i uočljivo piše RAGUSE. O tome nas je već prije obavijestio sestrin sin Dominik Žigrović koji je u travnju ove godine posjetio Pariz i zapazio navedeno prezime na jednom od stupova Slavoluka pobjede. Već smo onda planirale da ćemo u Raguževim majicama možda jednom posjetiti ovu znamenitost.

Odmah smo nazvale našeg Stojana Raguža Gunjinovića i saznale da, koliko on zna, nitko od Raguža nije bio general u Napoleonovoj vojsci. Pregledavajući internetske stranice saznale smo da je ime francuskog generala Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont duc de Raguse (obnašajući dužnost vojnog zapovjednika za Dalmaciju imenovan je za vojvodu od Raguse).

Poslije smo vidjele njegovu sliku u dvorcu Versaille, ….. nije Raguž, ali moramo priznati da liči na Raguže.

Radmila Raguž-Đurić

Dragica Raguž Žigrović

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.