Raguži 1610.

Susret Raguža, srodnika i prijatelja u Slavoniji 2023 – izvještaj

„Gospo iz Aljmaša budi zaštitnica naša“

Susret Raguža, srodnika i prijatelja 02. 09. 2023. u Aljmašu i Dalju

Dan kao san, kao stvoren za druženje dobrih ljudi, kao stvoren za susret Raguža, srodnika i prijatelja i to nakon tri godine korona onemogućavanja. Susret, i to gdje? Kod Gospe od Utočišta u Aljmašu. Hvala ti Gospo na tom daru. Na susretu je sudjelovalo oko stotinjak sudionika s područja Slavonije i to počevši od onih najmanjih u naručju majki pa do onih koji su gotovozagazili u deveto desetljeće. Susretu su se pridružili uvijek dragi gosti iz Hercegovine i Zagreba.

Susret je započeo misnim slavljem u Svetištu Gospe od Utočišta. Najprije nas je toplim riječima dobrodošlice pozdravio upravitelj Svetišta prečasni Tomislav Ćurić. Misno slavlje je predslavio prečasni Ante Markić u miru, dugogodišnji župnik i upravitelj Svetišta, autentični svjedok stradanja u Domovinskom ratu i aktivni sudionik u poslijeratnoj obnovi Svetišta s čime nas je u sklopuhomolije upoznao. Nakon misnog slavlja relaksacija uz osvježenje i pogled na plavi Dunav. Zatim posjet nedavno postavljenom i otvorenom Memorijalnom centru Aljmaš u bunkeru ukopanom u brdo,koji posjetiteljima otkriva povijest Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu. Bože moj, da li su graditelji i u primisli mogli znati za čega u konačnici grade ovaj bunker i čemu će služiti, naročito dok su zatrpavali prvotne postaje križnog puta? Da, nedokučivi su putovi i namisli božje. Hvala mu i slava!

Potom odlazak u Dalj gdje se nastavlja susret i druženje u restoranu „Stari mlin“ na obali lijepog plavog Dunava kako ga je u svom valceru nazvao Johann Strauss mlađi. Dolaskom pred restoran zatekli smo nesvakidašnji prizor na Dunavu. Malitegljač „Durnstein“ neumorno, uzvodno ispred sebe gura četiri velike, natovarene teglenice. Gledali smo i divili se snazi tog tegljača i negdje u podsvijesti zaključili kako i ovi naši susreti i druženja imaju snagu koja nas gura naprijed i čini boljim ljudima. Daljnji tok susreta je protekao u dobrom raspoloženju, druženju, razgovoru i pjesmi.

Hvala svima koji su se pridružili ovom susretu, hvala Anti i Nevenu koji su sve organizirali, a najviše hvala Gospi od Utočišta iz Aljmaša na lijepom vremenu, na misnom slavlju, na toplim riječima misnika, na dobrom raspoloženju i druženju. Zamolimo je „Gospo iz Aljmaša budi zaštitnica naša, rod Raguža tebe slavi, želimo ti biti službenici pravi.“

Mijo Raguž

5/12-3331

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.