Raguži 1610.

Izvadak iz zapisnika sastanka održanog 14.01.2012.

Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža

Izvadak iz Zapisnika br. 1/2012 – sastanak održan 14. siječnja 2012.

  Sastanak Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža održan je 14. siječnja 2012. godine. Podneseno je izvješće o radu Odbora u 2011., i predlozene su aktivnosti Odbora vezane za promicanje roda Raguža u 2012.

 Zagrebački odbor je, tijekom 2011. godine, uspješno realizirao nekoliko projekata i organizirao odlaske na okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja:

 • Završen je projekt: Izgradnja spomen obilježja žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Stolac u dvorištu crkve sv. Ilije Proroka u Stocu u kojem je Odbor sudjelovao s novčanim prilogom.
 • Završen je projekt: Postavljanje „Sata“ na zvoniku crkve sv. Ilije Proroka u Stocu kojeg je ovaj Odbor u potpunosti financirao.
 • Pokrenut je projekt: Sudjelovanje Raguža, srodnika i prijatelja u potpori izgradnje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini.
 • Organiziran je Četvrti domjenak Raguža, srodnika i prijatelja, 22. svibnja 2011. u restoranu Maksimir u Zagrebu.
 • Organiziran je odlazak na godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Vinkovce, 14. svibnja 2011. u Pikovom stanu u Vinkovcima.
 • Organiziran je odlazak na Drugo godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Stolac, 10. i 11. lipnja 2011.
 • Član Odbora Tomislav Raguž Bičkić sudjelovao je na sastancima Glavnog odbora Raguža, 8. travnja 2011. u Čapljini, i sastanku Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje, 19. studenog 2011. u Vinkovcima.

 Članovi Obora predložili su aktivnosti Zagrebačkog odbora u 2012. godini vezane za projekte i organiziranje okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja. Pod geslom „Dobro je činiti dobro“ pokreću se projekti:

 • Projekt: Nabavka i postavljanje orgulja u crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu.

Prijašnje orgulje su uništene za vrijeme Domovinskog rata i pokrenuta je inicijativa za nabavku novih orgulja. Zagrebački odbor će sudjelovati u financijskoj potpori, a u tome će sudjelovati i Udruga Raguži 1610. Slavonije i Baranje.

 • Projekt: Izgradnja i postavljanje spomenika sv. Iliji na Trgu sv. Ilije Proroka u Stocu.

Župni ured Stolac pokrenuo je inicijativu izgradnje spomenika sv. Ilije koji će se postaviti na Trg sv. Ilije u Stocu. Zagrebački odbor će sudjelovati u prikupljanju sredstava za izgradnju spomenika. Raguži, srodnici i prijatelji mogu se uključiti prema svojim željama i mogućnostima.

 • Projekt: Izgradnja kapelice i konzervacija starih grobova Raguža u groblju na Lastvi.

Na inicijativu Raguža koji su se sastali u groblju na Lastvi 10. lipnja 2011. u okviru Drugog godišnjeg okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu 11. lipnja 2011. donesen je zaključak o gradnji kapelice i konzervaciju starih grobova Raguža u groblju na Lastvi o čemu su pismeno obaviješteni svi odbori i udruge. Članovi Zagrebačkog odbora se u potpunosti slažu s planiranim projektom.

 • Projekt: Potpora izgradnje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini je u tijeku.

Kako je već navedeno u prijašnjim zapisnicima, Raguži, srodnici i prijatelji će se uključiti u sustav potpore izgradnji crkve i aktivnosti po ovom projektu se nastavljaju. Prilozi o sustavu uključenja bit će u novoj knjigu o Ragužima.

Uz navedene projekte Zagrebački odbor će poduzeti aktivnosti oko organiziranja domjenka u Zagrebu, te odlaska na okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja. Potvrđena su sljedeća okupljanja:

 • Peti domjenak Raguža, srodnika i prijatelja u Zagrebu, 22. travnja 2012.
 • Okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Vinkovcima, 12. svibnja 2012.
 • Okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu, 9. lipnja 2012.

Svim Ragužima, srodnicima i prijateljima, iz baze adresa koje prikuplja i ažurira Zagrebački odbor, bit će na vrijeme poslane informacije o planiranim okupljanjima u 2012. godini.

Rad na prikupljanju priloga za novu knjigu o Ragužima je pri kraju. Uz već završene tekstove o dosadašnjim aktivnostima svih regionalnih odbora i udruga, do sada su pristigle i 63 osobne priče.  Knjiga će se tiskati u 1300 primjeraka. Predviđena je promocija knjige na svim ovogodišnjim okupljanjima Raguža, u Zagrebu, Vinkovcima i Stocu.

Članovi Odbora pozdravili su nove članove: Maricu Raguž i Jakova (Jake) Raguža Vodenca iz Zagreba. Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža tako sada ima 11 članova.

 

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.