Raguži 1610.

Izvadak iz zapisnika sastanka održanog 02.08.2012.

Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža

Izvadak iz Zapisnika br. 5/2012 

Peti sastanak Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža u ovoj godini održan je 2. kolovoza. Nazočni su informirani o projektima i aktivnostima Odbora u 2012. godini.

Spomenik sv. Iliji postavljen je 6. lipnja 2012. na istoimenom trgu u Stocu, neposredno prije Trećeg godišnjeg okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu (8. do 9. lipnja 2012). Spomenik je blagoslovljen na Ilindan, 20. srpnja 2012., a opširno izvješće o tome može se pročitati na internetskoj stranici stolačke župe (www.zupa-stolac.com). Don Rajko Marković će u ime župe, a u suradnji s Ragužima, srodnicima i prijateljima, organizirati pripremu prospekta s informacijama o spomeniku u svrhu prikupljanja sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije izrade i postavljanja spomenika, te postavljanja orgulja u crkvi sv. Ilije. Sve aktivnosti oko toga bit će povezane s obilježavanjem 150. obljetnice stolačke župe 2013. godine.

U tijeku je postavljanje orgulja u crkvu sv. Ilije. Dogovorit će se s don Rajkom da se poduzme sve kako bi se orgulje postavile do početka lipnja 2013. i Četvrtog godišnjeg okupljanja Raguža, a da ih se posveti na Ilindan, 20. srpnja 2013. godine.

Projekt izgradnje kapelice i konzervacija starih grobova Raguža u groblju na Lastvi je u razvoju. Do listopada 2012. će se formirati Povjerenstvo koji će voditi sve aktivnosti po ovom projektu, u kojeg će se imenovati članovi – predstavnici svih regionalnih odbora. Predloženo je i zaključeno da se ispred Zagrebačkog odbora imenuju: Tomislav Raguž Bičkić, Zdravko Raguž Bilić i Srđan-Zdenko Raguž.

Projekt potpore izgradnje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini je dugoročno pokriven. Raguži, srodnici i prijatelji će se, ovisno o svojim mogućnostima, uključivati u projekt prema primjeru i prijedlogu navedenom u našoj novoj knjizi „Otkud da te zovnem rode“.

Zagrebački odbor je i ove godine organizirao odlazak na okupljanje u Stocu (jedan autobus). Zaključeno je da je, kao i prijašnjih godina, putovanje odlično organizirano sa slijedećim programom:

–       polaganje vijenaca i paljenje svijeća u groblju na Lastvi,

–       sv. Misa u crkvi sv. Nikole u Gornjem Hrasnu,

–       sv. Misa u crkvi sv. Ilije Proroka u Stocu, s otkrivanjem spomenika sv. Iliji Proroku i blagoslov slike sv. Nikole Putnika,

–       polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim u Stocu,

–       predstavljanje knjige „Otkud da te zovnem rode“ u restoranu „Villa Ragusa“ u Stocu,

–       svečana večera uz prigodni glazbeni program u restoranu „Villa Ragusa“ u Stocu.

U pauzama između događanja prema programu, za putnike iz Zagreba organiziran je obilazak Mogorjela, Ville Rustica, Karaotoka i Kruševa što su svi putnici s oduševljenjem prihvatili.

Na našu internetsku stranicu www.raguzi.net postavljene su informacije o novoj knjizi „Otkud da te zovnem rode“ i narudžbenica za kupnju knjige. Broj zahtjeva za kupnju knjige je zadovoljavajući. Zbog velikog angažmana oko prodaje knjige pohvaljena je Katica Raguž za područje Dubrovnika, te Stojan Raguž Gunjinović za područje Slavonije i Baranje.

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.