Raguži 1610.

Izvadak iz zapisnika sastanka održanog 04.05.2012.

Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža

Izvadak iz Zapisnika br. 3/2012 

Treći sastanak Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža u ovoj godini održan je 4. svibnja. Podneseno je izvješće o radu Odbora u 2012., i razmotrene su aktivnosti Odbora vezane za promicanje roda Raguža u 2012.

Nazočni su informirani o Petom domjenku Raguža koji je održan 22. travnja 2012. godine u restoranu Maksimir u Zagrebu. Domjenak je počeo sv. Misom u crkvi sv. Jeronima koju su predvodili don Vinko Raguž iz Aladinića i pater Nikola Stanković iz Zagreba. Tijekom Domjenka Tomislav Raguž Bičkić, nakladnik i Nikola Raguž Gunjinović, urednik,  predstavili su novu knjigu o Ragužima, ediciju Raguži 1610, knjigu – Tom 1, pod nazivom „Otkud da te zovnem rode“. Na poziv Nikole Raguža Gunjinovića da se uključe u donaciju knjige, većina prisutnih se odazvala i kupila knjigu po cijeni 150,00 kn čime su upisani u listu donatora knjige. Posebice je istaknut poziv mladima da nastave rad na istraživanju rodoslovlja Raguža. U prilog tome, Stojan Raguž Gunjinović je informirao nazočne o upitu kojeg je dobio iz Kalifornije od Andree Pearce koja traži informacije o rodbini svog supruga čija je baka rođena Raguž. S Andreom je uspostavljen kontakt i poslani su joj osnovni podaci o suprugovom pradjedu Petru Ragužu rođenom oko 1880. godine  u Gornjem Hrasnom od oca Ivana i majke Lucije Šutalo. Petar je kao mladić otišao u Kaliforniju i o njemu se nije ništa znalo do nedavnog javljanja Andree Pearce.

Udruga Raguži 1610. Slavonije i Baranje organizira Drugo okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Vinkovcima 12. svibnja 2012. Iz Zagreba će se ići organizirano autobusom, a do sada se prijavilo dvadesetak sudionika.  U Vinkovcima će, također, biti predstavljena i naša nova knjiga „Otkud da te zovnem rode“.

Kao i svake godine, i ove godine organizirat će se odlazak u Stolac na Treće godišnje okupljanje Raguža srodnika i prijatelja. Program okupljanja još nije gotov, te će se plan putovanja dogovoriti naknadno. I u Stocu će, također, biti predstavljena naša nova knjiga „Otkud da te zovnem rode“.

U svrhu bolje promidžbe Raguža razmatrano je više prijedloga koje su dali svi članovi Odbora. Planirane aktivnosti će se realizirati postupno tijekom ove i početkom slijedeće godine o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti Raguže, srodnike i prijatelje.

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.