Raguži 1610.

Izvadak iz zapisnika sastanka održanog 19.10.2012.

Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža

Izvadak iz Zapisnika br. 6/2012 

 

Šesti sastanak Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža u ovoj godini održan je 19. listopada. Članovi Odbora su informirani o projektima i planiranim aktivnostima u 2012. godini, te su doneseni određeni zaključci.

 Zagrebački odbor je odlučio da se ove godine organizira odlazak u Istru, kao Prvo godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja, koje bi, kao i ostala okupljanja, trebalo postati tradicionalno. U Istru se ide tijekom gastronomske manifestacije „Dani mladog maslinovog ulja“ u čijoj organizaciji sudjeluje naš rođak Franko Raguž, a koja se održava od 16. do 18. studenog 2012. u Vodnjanu. Manifestacija okuplja maslinare i uljare cijele Jadranske euro-regije, s ciljem da se širokoj javnosti predstave kvalitete mladog maslinovog ulja. Na manifestaciji sudjeluje i nekoliko maslinara iz Stoca, od kojih su neki Raguži. Uvažavajući naše rođake u Istri, a posebice našeg Franka Raguža koji svesrdno pomaže maslinarima u Istri, a od prije par godina i maslinarima u Stocu, odlučili smo da ovo okupljanje nazovemo: „Raguži na stazama maslinova ulja kod rođaka u Istri“. Pozive za ovo okupljanje poslat ćemo na adrese svih Raguža i srodnika iz Istre, Kvarnera i Slovenije koje imamo u našoj bazi adresa, svim regionalnim odborima, a bit će i na našoj internetskoj stranici www.raguzi.net. Program okupljanja obuhvaća: sudjelovanje na manifestaciji u Vodnjanu, turistički obilazak Pule i Rovinja, posjet groblju u Vodnjanu, paljenje svijeća pokojnim Ragužima, odlazak na sv. Misu u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu, te  zajedničku večeru s Ragužima, srodnicima i prijateljima u agroturizmu SIA u blizini Vodnjana.

Izrada kataloga s informacijama o spomeniku sv. Iliji Proroku koji je postavljen na istoimenom trgu u Stocu, je u tijeku. Izradit će se zahvalnice sa slikom spomenika i crkve.

Aktivnosti po projektima: Nabavka i postavljanje orgulja u crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu; Izgradnja kapelice i konzervacija starih grobova Raguža u groblju na Lastvi; Potpora izgradnje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, su u tijeku.

Nova knjiga o Ragužima „Otkud da te zovnem rode“ se prodaje kako je planirano. U prodaji knjige pomažu Stojan Raguž Gunjinović iz Požege za područje Slavonije i Baranje, Katica Raguž iz Dubrovnika za područje Dubrovnika i Anđelko Raguž Macan iz Kruševa za područje Hercegovine.

Na inicijativu mnogih mladih Raguža iz zemlje i svijeta, otvorit će se Facebook profil pod nazivom „Raguz roots / Raguževi korijeni“. Omogućit ćemo tako svim Ragužima i srodnicima međusobnu komunikaciju u svrhu boljeg upoznavanja i razmjene informacija, a posebice prikupljanja podataka za nastavak istraživanja roda.

Andrea Pearce iz Kalifornije, kojoj smo, na njezin zahtjev, poslali izvadak iz rodoslovlja njezinog supruga od pradjeda Petra, čiji preci su Raguži, zahvalila se na velikoj pomoći oko utvrđivanja rodoslovlja njezinog supruga, te nam poslala podatke o rođenju svih Petrovih potomaka (njih ukupno 35) koji žive u SAD, a o kojima nismo imali nikakve podatke.

 Sastanak Upravnog odbora Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje održat će se u subotu 20. listopada 2012. u Vinkovcima. Na sastanak će, ispred Zagrebačkog odbora, ići Tomislav Raguž Bičkić, Zdravko Raguž Bilić i Srđan-Zdenko Raguž Dulić.

 

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.