Raguži 1610.

Izvadak iz zapisnika sastanka održanog 30.03.2012.

Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža

Izvadak iz Zapisnika br. 2/2012 – sastanak održan 30. ožujka 2012.

Sastanak Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža održan je 30. ožujka 2012. godine. Podneseno je izvješće o radu Odbora u 2012., i razmotrene su aktivnosti Odbora vezane za promicanje roda Raguža u 2012.

Članovi Odbora su informirani o zaključcima sa sastanka Upravnog odbora Udruge Raguži 1610. za Hercegovinu, koji je održan 2. ožujka 2012. na Domanovićima:

  • Projekt: Izgradnja i postavljanje spomenika sv. Iliji Proroku na Trgu sv. Ilije Proroka u Stocu.

Predstavljene su sve dosadašnje aktivnosti oko izgradnje spomenika i pokazana slika spomenika. Predloženo je da se informacije o izgradnji i financiranju spomenika pošalju putem različitih medija. Sukladno tome, Župni ured Stolac je na svojoj internetskoj stranici www.zupa-stolac.com, najavio izgradnju spomenika. Prema, već ranije, donesenom zaključku u sufinanciranje spomenika uključit će se Raguži, srodnici i prijatelji prema svojim mogućnostima. Planirani rok završetka spomenika je 8. lipnja 2012., te otkrivanje spomenika 9. lipnja 2012., za vrijeme Trećeg godišnjeg okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu, a blagoslov spomenika na sv. Iliju, 20. srpnja 2012.

  • Projekt: Nabavka i postavljanje orgulja u crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu.

Orgulje su nabavljene iz Njemačke i dovezene u crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu. U tijeku je njihova montaža koja će, zbog zahtjevnog rada na njima, trajati dulje vrijeme sukladno mogućnostima stručnjaka iz Njemačke koji je zadužen za njihovo postavljanje.

  • Projekt: Izrada slike sv. Nikole Putnika

Slika je, u organizaciji Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje, završena. Slika će se, uz pripadni tekst, izložiti u muzeju u Stocu kao spomen na proslavu 400 godina Raguža.

  • Projekt: Izgradnja kapelice i konzervacija starih grobova Raguža u groblju na Lastvi.

Dogovoreno je da će aktivnosti po ovom projektu početi kada se završe svi započeti projekti. Predloženo je da će se formirati odbor koji će voditi sve aktivnosti oko izgradnje.

  • Nova knjiga o Ragužima

Urednik knjige Nikola Raguž Gunjinović predstavio je sve što je do sada učinjeno na izradi knjige. Završetak tiska knjige je neposredno prije održavanja Petog domjenka Raguža u Zagrebu, 22. travnja 2012. Knjiga će se predstaviti na ovogodišnjim okupljanjima Raguža, srodnika i prijatelja u Zagrebu, Vinkovcima i Stocu.

  • Organizacija Trećeg godišnjeg okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu

Dogovoreno je da će program okupljanja biti sličan prošlogodišnjem uz dodatak novih projekata. Nikola Raguž Gunjinović je predložio da se ubuduće, u godišnjem programu okupljanja u Stocu, naglasak stavi na petak i program posjeta groblju na Lastvi.

Članovi Odbora su, također, informirani o sastanku Upravnog odbora i Godišnjoj skupštini Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje na kojima je razmatran i donesen program ovogodišnjeg okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja 12. svibnja u Vinkovcima.

Zaključeno je da će se program okupljanja u Vinkovcima, kao i u Stocu, navesti u pozivu za Peti domjenak Raguža u Zagrebu, kako bi se mogao organizirati odlazak iz Zagreba na naznačena okupljanja.

Dogovoren je program  Petog domjenka Raguža, srodnika i prijatelja u Zagrebu, u restoranu Maksimir, 22. travnja 2012. godine. Sve informacije o programu, predbilježbama i cijenama bit će u pozivu koji će se, u tjednu prije Uskrsa, slati poštanskim putem svim Ragužima i srodnicima (Zagreb i okolica), čije adrese imamo. Poziv će biti objavljen i na našoj internetskoj stranici www.raguzi.net.

Članovi Odbora su se dogovorili da se, u slučaju smrti Raguža i srodnika sa Zagrebačkog područja i okolice o kojoj budemo obavješteni, tko može ode na ispraćaj i, u znak posljednjeg pozdrava, odnese vijenac u ime Raguža, srodnika i prijatelja.

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.