Raguži 1610.

Izvadak zapisnika br. 1 2014

Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža

Izvadak iz Zapisnika br. 1/2014

  Sastanak Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža održan je 13. ožujka 2014. godine. Podneseno je izvješće o radu Odbora u 2013., i predložene su aktivnosti vezane za promicanje roda Raguža u 2014.

Tijekom 2013. godine Zagrebački odbor za promicanje roda Raguža uspješno je realizirao nekoliko projekata, organizirao odlaske na okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja, te pokrenuo nove aktivnosti:

 • Projekt: Izgradnja i postavljanje spomenika sv. Iliji na Trgu sv. Ilije Proroka u Stocu – u pripremi je izrada prospekta-kataloga koji će se poslati svim zainteresiranim Ragužima, srodnicima i prijateljima u svrhu prikupljanja financijskih sredstava za spomenik i orgulje.
 • Projekt: Nabavka i postavljanje orgulja u crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu – Orgulje su postavljene i blagoslovljene 3. studenog 2013.
 • Projekt: Izgradnja Spomen kapele u groblju na Lastvi – Formiran je Odbor za gradnju Spomen kapele koji je tijekom 2013. održao tri sastanka, prikupljena je dokumentacija, napravljen je projekt i raspisan natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača.
 • Projekt: Izgradnja Crkve hrvatskih mučenika u Udbini – nastavilo se uključivanje roda Raguža, obitelji i pojedinaca u ovaj projekt.
 • Projekt: Zasadimo maslinu Raguža – tijekom Drugog godišnjeg okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Istri, 10. studenog 2013., zasadili smo „Maslinu Raguža“ u „Parku kažuna“ u Vodnjanu. Opširno izvješće o ovom projektu nalazi se na našoj internetskoj stranici www.raguzi.org.
 • Uspješno su organizirana okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja tijekom 2013. godine:

–          07.04.2013. – Šesti domjenak Raguža, srodnika i prijatelja u Maksimiru – Zagreb.

–          04.05.2013. – Treće godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Slavoniji, u Đakovu

–          07.-09.06.2013. – Četvrto godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu.

–          08.-10.11.2013. – Drugo godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Istri.

 • Pokrenuta je aktivnost oko organiziranja pomoći nekolicini Raguža s teškim zdravstvenim problemima. Odbor je uspostavio kontakt s liječnicima, te pratio njihov oporavak sukladno mogućnostima članova Odbora. 
 • Facebook profil „Raguz roots / Raguževi korijeni“ – Odaziv je zadovoljavajući, uključeno je oko 400 Raguža i srodnika. Mladi Raguži su izuzetno aktivni u razmjeni informacija i međusobnim upoznavanjima.
 • Nastavljeno je prikupljanje i skeniranje starih fotografija za buduću „Foto galeriju“.
 • Nastavljeno  je prikupljanje e-mail adresa Raguža, srodnika i prijatelja u svrhu bolje komunikacije i razmjene informacija, te nastavka istraživanja i praćenja rodoslovlja.
 • Naručene su nove majice s logom Raguži 1610 (muške i ženske).

Aktivnosti Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža u 2014. godini vezane su za nastavak rada na pokrenutim projektima, sudjelovanje u radu novih projekata, te organiziranje okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja:

 • Projekt: Izgradnja i postavljanje spomenika sv. Iliji na Trgu sv. Ilije Proroka u Stocu – Poslije izrade prospekta-kataloga dogovorit će se način prikupljanja financijskih sredstava. Sve aktivnosti oko prikupljanja sredstava vodit će Župa Sv. Ilije Proroka Stolac.
 • Projekt: Nabavka i postavljanje orgulja u crkvu sv. Ilije Proroka u Stocu – Orgulje ćemo čuti na Petom godišnjem okupljanju Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu od 6. do 8. lipnja 2014.
 • Projekt: Izgradnja Spomen kapele u groblju na Lastvi – Aktivnosti oko izgradnje Spomen kapele se nastavljaju. Izabran je najpovoljniji ponuđač, te je u tijeku prikupljanje potrebnih financijskih sredstava za početak gradnje. Tiskani su blokovi-uplatnice s uputama o uplati koje će preuzeti Povjerenici za prikupljanje sredstava koji se mogu dragovoljno javiti za ovu aktivnost.
 • Projekt: Izgradnja Crkve hrvatskih mučenika u Udbini – nastavlja se uključivanje roda Raguža, obitelji i pojedinaca u ovaj projekt.
 • Predložena su slijedeća okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja u 2014.:

–          27.04.2014. – Sedmi domjenak Raguža, srodnika i prijatelja u Zagrebu.

–          10.05.2014. – Četvrto godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Slavoniji. Datum i mjesto potvrdit će se na sastanku Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje, koji će se održati u subotu 22. ožujka 2014.

–          06.-08.06.2014. – Peto godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu.

–          07.-09.11.2014. – Treće godišnje okupljanje Raguža, srodnika i prijatelja u Istri.

Sve ostale aktivnosti Raguža, srodnika i prijatelja kao što su: pomoć Ragužima i srodnicima sa zdravstvenim problemima, uspostavljanje bolje komunikacije s Ragužima i srodnicima u svijetu, daljnje istraživanje rodoslovlja, prikupljanje starih fotografija itd., nastavljaju se i u 2014. godini.

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.