Raguži 1610.

Udruga Raguži 1610. Slavonije i Baranje – izvadak zapisnika 19.11.2011.

UDRUGA RAGUŽI 1610. SLAVONIJE I BARANJE

Izvadak iz Zapisnika s Treće sjednice Upravnog odbora

  Dana 19. studenog 2011. godine održana je Treća sjednica Upravnog odbora Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje. Članovi Odbora informirani su o održanom skupu Raguža Slavonije i Baranje u Vinkovcima 14. svibnja 2011., te o godišnjem okupljanja Raguža, srodnika i prijatelja u Stocu 11. lipnja 2011. godine. Osim toga utvrđen je i plan rada Udruge za 2012. godinu.

Na druženju 14. svibnja 2011. godine u Vinkovcima u Pikovom stanu okupilo se oko 350 osoba Raguža, srodnika i prijatelja. Druženje je odlično organizirano. Svi troškovi druženja su podmireni. Udruga do tada ima 99 registriranih članova, uključujući i djecu.

Također, na sjednici Upravnog odbora izvješćeno je o tradicionalnom okupljanju Raguža u Stocu, koje je održano 11. lipnja 2011. godine, na kojem je nazočio samo jedan predstavnik naše Udruge, u zajedništvu s većinom članova Zagrebačkog odbora za promicanje roda Raguža i njihovih prijatelja. Ukupna organizacija toga okupljanja bila je odlična.

Četvrta sjednica Upravnog odbora Udruge Raguži 1610. Slavonije i Baranje održat će se u ožujku 2012. godine,  kada će se isti dan održati i Godišnja skupština Udruge.

A slijedeće okupljanje Raguža Slavonije i Baranje održat će se opet u Vinkovcima u Pikovom stanu u subotu 12. svibnja 2012. godine, i to po mogućnosti po istim uvjetima kao i ovogodišnje okupljanje. U tijeku naredne godine Upravni odbor će odlučiti kada i gdje će se održati okupljanje u 2013. godini. Predloženo je da se buduća okupljanja nastoje sadržajno obogatiti s kulturno zabavnim programom i shodno tome donesen je zaključak da se na okupljanje Raguža 12. svibnja 2012. pozove KUD Stolac, a za predvođenje misnog slavlja pozove stolački župnik i dekan don Rajko Marković. Za dogovor i realizaciju toga zadužen je Stojan Raguž, koji je odmah sutradan s don Rajkom sve dogovorio i to je don Rajko u cijelosti prihvatio. Za tu realizaciju Udruga će osigurati autobus za prijevoz KUD-a u oba pravca i snositi troškove prijevoza. Za organiziranje autobusa i prijevoza zadužen je Dragutin Raguž. U 2012. godini Udruga će svoje aktivnosti usmjeriti na organizaciju tog tradicionalnog okupljanja u svrhu održavanja zajedništva i prijateljstva, kao i povećanje broja registriranih članova.

Prihvaćen je Zaključak bivšeg Glavnog odbora da se izradi slika svetog Nikole Putnika u ulju, veličine 100×70 cm koja će se prigodom slijedećeg okupljanja Raguža u Stocu pohraniti u župni muzej. Shodno tome zaduženi su Vladimir Raguž i Mijo Raguž da izradu slike dogovore s umjetnicima Ivanom Valentićem i Branimirom Šitumom. To djelo bit će trajni spomen na održanu svečanu proslavu četiri stotine godina postojanja roda Raguž.

Upravni odbor je prihvatio pokrenutu inicijativu o izgradnji kapele u najstarijem groblju Raguža na Lastvi. Konačni dogovor trebaju donijeti sve udruge i Zagrebački i Dubrovački odbor Raguža. Prije toga trebat će provjeriti formalno pravne radnje u svezi te izgradnje.

Isto tako Upravni odbor je informiran oko prikupljanja priloga za novu knjigu o Ragužima i te pripreme su pri kraju realizacije. Do tada su prikupljene 44 osobne priče, a predviđa se da će biti oko 55 priča različitih dojmova i doživljaja. Bilo bi poželjno da knjiga izađe iz tiska do polovice travnja 2012. godine.

Na kraju sjednice predstavnik Zagrebačkog odbora Tomislav Raguž Bičkić upoznao je Upravni odbor o nabavi i ugradnji orgulja u crkvu sv. Ilije proroka u Stocu, jer su u prethodnom ratu dotadašnje orgulje od granatiranja potpuno uništene. Preporuča se svima u našoj Udruzi da se po mogućnostima i željama uključe u donaciju te obnove. Uz to je ponovljena informacija o uključivanju s donacijama za opremanje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

(c) 2009. Raguži, srodnici i prijatelji. Stranicu napravio Dario Đurić. Logo osmislio i dizajnirao Miro Raguž.